ENG
|
РУС
|
ROM
 Sheriff SRL 
Administrator: Dmitrii Oghirciuc
Data fondării: 24.06.1993
IDNO: 010231365
Țară: Republica Moldova
Adresă: str. Şevcenco, nr. 81/11 (or.Tiraspol)
A fost fondată în anul 1993, la un an de la încheierea războiului de pe Nistru, de Victor Gușan, Larisa Gușan și Ilya Kazmaly. Ultimul se retrage din firmă în martie 2012, iar la situația din februarie 2020, unicul asociat al Sheriff figura doar Victor Gușan, tot lui revenindu-i și fotoliul de președinte al companiei.

Pe parcursul anilor, Sheriff a devenit cea mai mare companie din autoproclamata Republică Moldovenească Nistreană, numită generic Transnistria, și a ajuns să încaseze mai mult decât bugetul regiunii. În 2014, de exemplu, încasările Sheriff au constituit peste 445 de milioane de dolari, pe când veniturile la bugetul Transnistriei au echivalat cu doar 286 de milioane de dolari. Doi ani mai târziu, compania a încasat 237 de milioane de dolari, iar bugetul transnistrean - 207 milioane de dolari.

Mai mult, Sheriff a fost o companie de temelie în imperiul de afaceri dezvoltat de Gușan și Kazmaly și numit convențional Holdingul Sheriff - un grup de companii active pe mai toate segmentele economiei locale, de la comerțul cu produse alimentare, automobile, carburanți, medicamente, producerea și exportul alcoolului la servicii hoteliere, telefonie fixă și mobilă, internet, bănci și asigurări, sport și presă.

În perioada 2014-2017, pe fundalul operațiunii antiteroriste din estul Ucrainei, Sheriff făcea nestingherit afaceri cu producătorul de produse de cofetărie Roshen, deținut de fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko. Conform datelor obținute de RISE Moldova, schimbul comercial dintre cele două companii a constituit circa 3 milioane de dolari. Mai mult, marfa era expediată direct în Transnistria, adică evitând controlul vamal al autorităților de la Chișinău.
Pagină web: sheriff.md
   Acționari 
Victor Gușan
100%
   Investigații 
Copyright © 2019 Rise Moldova
Comunitate de jurnaliști, programatori și activiști.
   Conexiuni 
fost asociat
asociat
Dmitrii Oghirciuс
director general
Larisa Gușan
fostă asociată
Roshen SA (Ucraina)
partener comercial (2014-2017)