ENG   |   РУС   |   ROM
Partidul Liberal Democrat din Moldova
Data fondării: 08.12.2007
Țară: Republica Moldova
Administrator: Tudor Deliu
Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) este o formațiune de centru-dreapta, fondată în decembrie 2007 ca partid de opoziție față de Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), aflat atunci la guvernare. Până în 2016, partidul a fost condus de Vladimir Filat, fost deputat democrat și, ulterior, fost premier al Republicii Moldova.

La alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009, primul scrutin parlamentar la care a participat, PLDM a obţinut 12.43% din voturi și s-a ales cu 15 mandate de deputat. Patru luni mai târziu, anticipatele din 29 iulie, formațiunea a acumulat deja 16,57% din sufragii, revenindu-i 18 fotolii în Parlament. Pentru a prelua guvernarea de la comuniști, PLDM, alături de alte trei formațiuni - Alianța „Moldova Noastră” (AMN), Partidul Liberal (PL) şi Partidul Democrat din Moldova (PDM), crează Alianţa pentru Integrare Europeană, iar președintele liberal democrat de atunci, Vladimir Filat, este numit prim-ministru.

Însă în noiembrie 2010 au loc din nou alegeri anticipate, iar PLDM a acumulează 29.42% din voturi şi obține 32 de mandate în Parlament. De această dată, formațiunea face alianță cu PL și PDM (AMN nu a trecut pragul electoral), formând Alianţa pentru Integrarea Europeană 2, liderul liberal democrat păstrându-și fotoliul de premier.

În martie 2011, PLDM a fuzionat prin absorbție cu AMN. Scrutinul parlamentar din 30 noiembrie 2014 a fost ultimul la care a participat PLDM. La acele alegeri, formațiunea a obținut 20,16% din voturi și 23 de fotolii în Legislativ.

În ianuarie 2016 PLDM s-a retras de la guvernare, după ce, pe fundalul unor disensiuni publice dintre Vladimir Filat și oligarhul Vladimir Plahotniuc, exponentul PDM, liderului ei, devenit între timp deputat, i-a fost ridicată imunitatea și arestat de oamenii legii, fiind bănuit de corupere și trafic de influență. Până la sfârșitul mandatului, PLDM a rămas cu 5 deputați, din cei 23 aleși.

În 2016, la Congresul VII al PLDM, în funcția de președinte al formațiunii este ales ex-ministrul Apărării, Viorel Cibotaru. Doi ani mai târziu, lider al liberal-democraților devine ex-deputatul Tudor Deliu.

La alegerile parlamentare din februarie 2019, PLDM nu a participat la scrutin. A participat însă la alegerile locale din octombrie 2019, câștigând 48 de mandate de primar.
   Conexiuni 
   Investigații 
   Documente 
Copyright © 2019 Rise Moldova
Comunitate de jurnaliști, programatori și activiști.