Profile updated: 30.10.2020
 Ion Rusu 
 businessman 
Data nașterii: 04.07.1962
Locul nașterii: satul Lăpușna, raionul Hîncești
Cetățenie: Republica Moldova, România
Om de afaceri și naș de cununie al fostului premier Vladimir Filat. A administrat Caravita SRL și Business Estate Investment SRL, firme prin care a efectuat operațiuni de spălare de bani. Asta după ce, potrivit oamenilor legii, Ion Rusu a încercat să camufleze provenienţa a circa 52 de milioane de lei sustrase de la Banca de Economii din Moldova - una din cele trei bănci implicate în „Furtul Miliardului”, efectuând tranzacţii fictive cu alte companii.

Fiind acuzat de spălare de bani în proporții deosebit de mari, Rusu și-a recunoscut vinovăția, iar la 6 noiembrie 2015 a fost condamnat, în prima instanță, la cinci ani de închisoare. Decizia a fost menținută și la Apel, dar, în mai 2017, Curtea Supremă de Justiție i-a redus pedeapsa la trei ani și patru luni.

În perioada în care se afla în custodia statului, Ion Rusu a solicitat să-i fie redus un sfert din pedeapsă prin aplicarea prevederilor art. 13 din Legea privind amnistia, în legătură cu aniversarea a 25-a de la proclamarea independenţei Republicii Moldova, însă Judecătoria Chișinău i-a respins demersul. Astfel, afaceristul a cotinuat să-și ispășească pedeapsa definitivă de trei ani și patru luni, ieșind din pușcărie la sfârșitul anului 2018.

Pe lângă Caravita și Business Estate Investment, Rusu a administrat mai mulți ani la rând afacerea lui Filat înregistrată în Iași, România - Kapital Invest Company. De asemenea, acesta deține și o cotă de 11,72 la sută din capitalul IPTEH SA, firmă care deține și administrează o clădire de oficii de circa 8.400 de metri din centrul Chișinăului și a cărei asociat majoritar este aceeași Kapital Invest Company.
   Afiliere politică 
   Funcție privată 
   Funcție publică 
   Carieră 
09.2013
Caravita SRL
2015
reprezentant legal
03.2013
Kapital Invest Company
06.2013
administrator
03.2005
Kapital Invest Company
03.2009
administrator
   Procese 
2015 - 2017
Dosarul Caravita
(Curtea Supremă de Justiție)
Ion Rusu a fost reținut de oamenii legii în iulie 2015, fiind cercetat pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari. Procurorii l-au acuzat că, fiind administratorul de facto al companiilor Caravita SRL și Business Estate Investment SRL, Rusu a pus la cap o schemă de spălare de bani. În 2014, acesta a obținut, cu ajutorul celor două firme pe care le controla, credite în valoare de circa 52 de milioane de lei de la Banca de Economii (BEM). Ulterior, pentru a le ascunde provenineța, banii au călătorit prin conturile mai multor firme, inclusiv din Marea Britanie. După ce și-a recunoscut integral vina, în noiembrie 2015 el a fost condamnat de prima instanță la cinci ani de închisoare și, împreună cu afacerile pe care le administra, obligat să întoarcă în beneficiul BEM suma de 2.793.229 de euro, echivalentul a 52 de milioane de lei. Decizia a fost menținută și de instanța de apel, dar, în 2017, Curtea Supremă de Justiție i-a redus pedeapsa la trei ani și patru luni de detenție. În noiembrie 2018, după expirarea termenului, Ion Rusu a fost eliberat din închisoare.
   Documente 
  back to top  
 Zinaida Greceanîi 
 politiciană 
 Alla Dolință 
 politiciană 
 Andrian Candu 
 politician 
Copyright © 2019 Rise Moldova
Comunitate de jurnaliști, programatori și activiști.
   Conexiuni 
proprietate (11,72%)
fost administrator
fin de cununie
CARAVITA Co SRL
fost administrator