ENG
|
РУС
|
ROM
 Partidul Liberal Democrat din Moldova 
Administrator: Tudor Deliu
Data fondării: 08.12.2007
Țară: Republica Moldova
Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) este o formațiune de centru-dreapta, fondată în decembrie 2007 ca partid de opoziție față de Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), aflat atunci la guvernare. Până în 2016, partidul a fost condus de Vladimir Filat, fost deputat democrat și, ulterior, fost premier al Republicii Moldova.

La alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009, primul scrutin parlamentar la care a participat, PLDM a obţinut 12.43% din voturi și s-a ales cu 15 mandate de deputat. Patru luni mai târziu, anticipatele din 29 iulie, formațiunea a acumulat deja 16,57% din sufragii, revenindu-i 18 fotolii în Parlament. Pentru a prelua guvernarea de la comuniști, PLDM, alături de alte trei formațiuni - Alianța „Moldova Noastră” (AMN), Partidul Liberal (PL) şi Partidul Democrat din Moldova (PDM), crează Alianţa pentru Integrare Europeană, iar președintele liberal democrat de atunci, Vladimir Filat, este numit prim-ministru.

Însă în noiembrie 2010 au loc din nou alegeri anticipate, iar PLDM a acumulează 29.42% din voturi şi obține 32 de mandate în Parlament. De această dată, formațiunea face alianță cu PL și PDM (AMN nu a trecut pragul electoral), formând Alianţa pentru Integrarea Europeană 2, liderul liberal democrat păstrându-și fotoliul de premier.

În martie 2011, PLDM a fuzionat prin absorbție cu AMN. Scrutinul parlamentar din 30 noiembrie 2014 a fost ultimul la care a participat PLDM. La acele alegeri, formațiunea a obținut 20,16% din voturi și 23 de fotolii în Legislativ.

În ianuarie 2016 PLDM s-a retras de la guvernare, după ce, pe fundalul unor disensiuni publice dintre Vladimir Filat și oligarhul Vladimir Plahotniuc, exponentul PDM, liderului ei, devenit între timp deputat, i-a fost ridicată imunitatea și arestat de oamenii legii, fiind bănuit de corupere și trafic de influență. Până la sfârșitul mandatului, PLDM a rămas cu 5 deputați, din cei 23 aleși.

În 2016, la Congresul VII al PLDM, în funcția de președinte al formațiunii este ales ex-ministrul Apărării, Viorel Cibotaru. Doi ani mai târziu, lider al liberal-democraților devine ex-deputatul Tudor Deliu.

La alegerile parlamentare din februarie 2019, PLDM nu a participat la scrutin. A participat însă la alegerile locale din octombrie 2019, câștigând 48 de mandate de primar.
   Investigații 
Copyright © 2019 Rise Moldova
Comunitate de jurnaliști, programatori și activiști.
   Conexiuni 
fost membru, fost deputat PLDM
fostă membră și vicepreședintă, fostă deputată PLDM
președinte, fost deputat PLDM
fost partener în cadrul Coaliției de guvernare „Alianţa pentru Integrarea Europeană” și „Alianţa pentru Integrarea Europeană 2”
fost partener în cadrul Coaliției de guvernare „Alianţa pentru Integrarea Europeană” și „Alianţa pentru Integrarea Europeană 2”
Alianța „Moldova Noastră”
fost partener în cadrul Coaliției de guvernare „Alianţa pentru Integrarea Europeană”