Uzina Metalurgică Moldovenească (Молдавский металлургический завод – MMZ) este unica uzină de pe teritoriul de jure al Republicii Moldova care prelucrează fierul uzat. Este situată în Rîbnița, pe teritoriul din stânga Nistrului care, de jure, se află sub jurisdicția autorităților constituționale de la Chișinău, dar, de facto, este controlat de administrația nerecunoscutei Republici Moldovenești Nistrene (RMN), numită generic Transnistria, și face parte din așa-numita „proprietate de stat”.
Întreprinderea, la fel ca alte companii din stânga Nistrului, nu achită în bugetul Republicii Moldova nici impozite, nici taxe vamale. Autoritățile constituționale de la Chișinău explică acest lucru prin faptul că „pentru agenții economici din Transnistria nu sunt reflectate obligații fiscale față de buget”.
În schimb, după volumul plăților la bugetul Transnistriei, MMZ se numără printre cei mai mari contribuabili. Conform datelor pentru primele nouă luni ale anului 2018, uzina a virat în bugetul transnistrean 115 milioane de ruble (circa 7,1 milioane de dolari). Venituri mai mari decât MMZ are doar Holdingul Sherif - grup de companii active pe mai toate segmentele economiei din stânga Nistrului și controlate de oamenii de afaceri Victor Gușan și Ilya Kazmaly.
În 2018, autoritățile din Ucraina au inclus MMZ într-o „listă neagră”, interzicând, astfel, exportatorilor săi să facă afaceri cu ea. Doar că, în 2019, șeful Guvernului de la Chișinău, Pavel Filip, a solicitat președintelui ucrainean, Petro Poroșenko, să elimine embargoul impus MMZ. Solicitarea lui Filip a fost îndeplinită, după cum a dezvăluit RISE Moldova și proiectul SHEMY (Ucraina) în ancheta „Filip și Poroșenko, la cheremul intereselor de fier ale Transnistriei”.
„MMZ este al doilea cel mai mare furnizor de valută [în Transnistria], iar până la 80% din acest volum este cumpărat de APB [Agroprombank, parte a holdingului Sheriff]. Iată de ce, circulația mărfurilor și a valutei este o „motivare” pentru ceva mult mai important”, a opinat atunci Evgheni Șevciuk, fostul lider al administrației de la Tiraspol, motivul anulării sancțiunilor.