Airrock Solutions este una dintre companiile moldovenești care a intermediat vânzări de piese de avion în Rusia după atacul asupra Ucrainei din februarie 2022.
Airrock Solutions a fost fondată în noiembrie 2021 de Ivan Melnicov, fost șef al departamentului de achiziții și logistică al Air Moldova, fostul operator aerian național, aflat actualmente în procedură de lichidare.
Compania este specializată în consultanță pentru afaceri și management și activități conexe transportului. În 2022, avea 4 angajați.
Mai multe piese de avion occidentale achiziționate de Airrock au ajuns în Rusia după 24 februarie 2022, demonstrează înregistrările din bazele de date privind comerțul internațional ImportGenius și ale Serviciului Vamal din Rusia la care au obținut acces jurnaliștii Reuters, Radio Europa Liberă și RISE Moldova.
În aprilie 2022, după ce mai multe companii aeriene au încetat să ofere servicii în Rusia în urma restricțiilor comerciale, S7 Engineering, o companie rusă, a început să importe piese de la compania Airrock Solutions.
Primul transport a fost pentru filtre de apă pentru bucătăriile Airbus cu o valoare declarată de 1.700 USD. În următoarele 14 luni, S7 Engineering a primit piese de cel puțin 1,23 milioane de dolari de la Airrock, arată înregistrările la care a avut acces Reuters.
Doar timp de patru luni, din aprilie până în iulie 2023, Airrock a vândut mărfuri în valoare de aproape 5 milioane de lei (peste 254 mii euro la curs valutar din iunie 2023), arată înscrieri din bazele de date ImportGenius obținute de RISE Moldova. Convertor de tensiune, sticlă de protecție pentru masca de oxigen a pilotului, generator de oxigen și măști pentru pasageri și alte produse cumpărate din Franța, Turcia, SUA au ajuns la S7 Engineering prin intermediul companiei din Republica Moldova.
S7 Engineering, una dintre companiile la care au ajuns cele mai multe produse Airrock, activează pe piața din Rusia de 19 ani. Compania este specializată în producerea, întreținerea și repararea aeronavelor. În 2023 a câștigat 192 de licitații și a înregistrat un profit de peste 2 miliarde de ruble, echivalentul a peste 20 de milioane de euro, convertit la cursul valutar din același an.
Principalul său client este Instituţia Federală Bugetară de Stat „Detaşamentul Special de Aviaţie «Rusia»” al Directoratului Administrativ al Preşedintelui Federaţiei Ruse, responsabilă de transportul aerian al președintelui Rusiei și al altor înalți funcționari de stat, arată baza de date a achizițiilor rusești obținute de RISE. Directorul instituției, Konstantin Tereshchenko, a fost sancționat de Ucraina pentru acțiunile care amenință integritatea teritorială a statului său. S7 Engineering a fost sancționată de SUA.
În august 2023 directorul companiei Airrock, Ivan Melnicov, a negat că ar fi vândut produse companiilor rusești. Acesta a explicat că afacerile cu Rusia sunt imposibile pentru că băncile ruse sunt interzise în Moldova, iar plățile nu sunt procesate.
Mai târziu a precizat că nu știa că piesele achiziționate de firma sa ajung în Federația Rusă, explicând că nu au avut contracte directe cu clienți ruși, iar piesele cumpărate erau destinate unor firme din alte țări din CSI.
Pe 12 iunie 2024, Statele Unite au anunțat că Airrock a ajuns în lista sancțiunilor alături de alte două companii moldovenești Aerostage Services și Maxjet Service care au livrat piese în Rusia. Sancțiunile includ blocarea tuturor proprietăților pe care aceste firme le-ar putea avea în SUA, interzicerea tranzacțiilor cu persoane din Statele Unite, a furnizării sau primirii de fonduri, bunuri sau servicii.
În august 2024, Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale a dat refuz la aprobarea prealabilă a investițiilor Airrock și a celorlalte două companii. Furnizarea pieselor către companiile rusești a fost catalogată potrivit Legii privind mecanismul de examinare a investițiilor de importanță pentru securitatea statului, drept o amenințare pentru securitatea națională a Moldovei.