Înființată în vara lui 2021, singurul administrator și beneficiar al „Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse”, conform actelor de înregistrare, este fostul președinte al Moldovei, socialistul Igor Dodon.
Din octombrie 2021 și până în aprilie 2022, adică în aproximativ șase luni, în contul uniunii au intrat peste 20 de milioane de ruble rusești (circa cinci milioane de lei sau 300 de mii de dolari). Banii au venit de la „Delovaia Rossia”, o organizație non-guvernamentală rusă apropiată de Kremlin. Ambasador de afaceri al „Delovaia Rossia” în Moldova și Transnistria este Igor Chaika, fiul fostului procuror general al Rusiei, Yuri Chaika.
În octombrie 2022, SUA l-au inclus pe Igor Chaika în lista de sancțiuni. Potrivit autorităților americane, „Guvernul Federației Ruse a folosit companiile lui Chayka ca paravan pentru a canaliza bani către partidele politice colaboraționiste din Moldova”.
În octombrie 2021, în ziua în care Igor Dodon a publicat un reportaj foto de la întâlnirea cu Dmitri Kozak, adjunctul Administrației Prezidențiale de la Moscova, fostul președinte al Moldovei a semnat un acord cu Pavel Titov, președintele „Delovaia Rossia”, care prevedea o donație de 2,8 milioane de ruble (aproximativ 700 mii lei) .
Conform datelor RISE Moldova, bugetul „Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse” pentru anul 2022 includea salarii și premii pentru opt angajați: președinte, vicepreședinte, șef departament analiză financiară și economică, șef departament organizatoric, avocat, manager relații publice și mass-media, contabil și asistent al vicepreședintelui. Valoarea totală a salariilor și premiilor se ridica la 4,3 milioane de lei, dintre care mai mult de jumătate era prevăzută pentru remunerarea președintelui - 2,4 milioane de lei, adică 202 mii de lei pe lună.
Potrivit președintelui organizației, Igor Dodon, „Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă” a fost lansată oficial în februarie 2022 și a funcționat doar două luni, chiar dacă el a primit salariu un timp mai îndelungat. Într-un comentariu pentru TV8, Dodon a menționat că plata pentru președinția sa în organizație a fost de aproximativ 160-170 de mii de lei: „Am primit acest salariu timp de patru-cinci luni și atât”.
Pe lângă bani, ONG-ul lui Igor Dodon a „recepționat” din Federația Rusă și un adjunct. Îi spune Vadim Yurchenko, oficial un fost angajat lucrat al „МРСК Центр”, o firmă din Moscova specializată în rețele electrice. Exact la aceeași firmă a lucrat și Yuri Gudilin, un consultant politic rus care a vizitat Moldova în mai multe campanii electorale, inclusiv la prezidențialele din 2020, la care a candidat Igor Dodon.
Doi interlocutori RISE din organele de drept din Moldova și dintr-o țară vestică ne-au declarat că îl consideră pe Iurcenko o „acoperire” de la FSB sau un AAD (abreviere a expresiei „aparatul angajaților detașați”). Acesta este numele unui ofițer secret al serviciilor speciale atașat unei persoane sau organizație, pentru control de către serviciile speciale.