Locul nașterii: satul Vancicăuţi, regiunea Cernăuți
Cetățenie: Republica Moldova
Face politică de 30 de ani. Și-a început cariera în calitate de vicepreşedinte al Sfatului Frontului Popular din Moldova, mișcare politică apărută pe fundalul destrămării URSS. În 1990 devine unul dintre cei trei co-președinți ai Partidului Social Democrat din Moldova.
În 2007 intră în echipa Partidului Democrat din Moldova (PDM), condusă pe atunci de Dumitru Diacov, iar în 2008 devine vicepreședintele formațiunii. În perioada 2007-2009 a fost consilier municipal din partea PDM, iar din 2009 până în 2010 - deputat. După ce Vladimir Plahotniuc a fost inclus pe locul doi în lista democraților pentru alegerile parlamentare din noiembrie 2010, Nantoi a declarat că se retrage din politică. Oficial a plecat din PDM în vara anului 2011.
În 2012, nefiind afiliat niciunei formațiuni politice, Nantoi își înaintează candidatura la funcția de președinte al țării, dar până la procedura de vot nu s-a mai ajuns, pentru că partidele de guvernare nu au reușit să ajungă la un comprimis privind candidatura lui.
În 2015 îl regăsim pe Nantoi deja în echipa Partidului Popular European din Moldova (PPEM), formațiune creată de Iurie Leancă după ce a părăsit rândurile Partidului Liberal Democrat din Moldova. În același an a fost candidatul formațiunii la funcția de primar general al municipiului Chișinău, clasându-se pe locul trei în primul tur de scrutin. Ajunge în schimb șeful fracțiunii PPEM în Consiliul Municipal Chișinău, funcție pe care o deține până în 2018.
Tot în 2015 participă și la fondarea Platformei Civice Demnitate și Adevăr, fiind membru constituant. Platforma devine ulterior partid politic.
La alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 este ales deputat pe circumscripția națională din partea Blocului electoral ACUM, din care fac parte formațiunile politice Partidului Acțiune și Solidaritate și Platforma Demnitate și Adevăr. Oazu Nantoi a candidat și pe Circumscripția uninominală nr. 12 - Sîngerei, unde a pierdut în fața candidatului democraților.
Este reales deputat pe lista Partidului Acțiune și Solidaritate la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.
Până să ajungă deputat, Nantoi a fost director de programe la Institutul de Politici Publice - o organizație neguvernamentală care desfășoară studii și sondaje de opinii. Nantoi este și expert pe problema transnistreană.
Oazu Nantoi figurează într-o investigație RISE Moldova despre preluarea, în condiții suspecte, a unor active importante ale întreprinderii de stat Aroma, de către firma cu investitori ciprioți - Euro-Alco SRL. În acea tranzacție, ciprioții au fost reprezentați de Nantoi.
Afiliere politică
Funcție privată
Funcție publică
Carieră
02.2019
Parlament
deputat
2015
Consiliul Municipal Chişinău
2018
consilier, șeful fracțiunii PPEM
2009
Parlament
2010
deputat PDM
2007
Consiliul Municipal Chişinău
2009
consilier municipal PDM
1998
Comisia Interdepartamentală pentru Coordonarea Politicii de Stat în stânga Nistrului
1998
şef de direcţie
1991
Aparatul Preşedintelui Moldovei
1992
șef Direcţia analiză politică
1974
Institutul de Chimie, Academia de Științe a Moldovei