ENG
|
|
ROM
Profile updated: 2.08.2019
 Dinu Plîngău 
 politician 
Data nașterii: 13.04.1994
Locul nașterii: orașul Edineț, raionul Edineț
Cetățenie: Republica Moldova
La 24 de ani ajunge deputat. Este primul lui loc de muncă oficial. A intrat în Legislativ fără avere și cu zero venituri. Până a ajunge deputat, a studiat dreptul și s-a implicat în activități de promovare a democrației și a drepturilor omului. Astfel, în 2014 fondează Mișcarea Civică "Tinerii Moldovei". ONG-ul organizează, în ianurie 2015, primul protest împotriva furtului miliardului din sistemul financiar-bancar.

Tot în 2015, s-a alăturat protestelor împotriva guvernării organizate de Platforma Civică Demnitate și Adevăr. Ulterior, după ce Platforma Civică a devenit partid politic, Plîngău a obținut carnet de membru de partid. Mai mult, în septembrie 2017, a fost ales președinte al Organizației de Tineret al Platformei DA.

Potrivit unei anchete RISE Moldova, în 2017 autoritățile au solicitat interceptarea lui Dinu Plîngău, alături de alți politicieni, activiști și jurnaliști, în cardul unui dosar penal pentru "Dezordini în masă". Autoritățile l-au luat în vizor în urma protestelor din iunie 2017, când mai mulți activiști și simpatizanți ai opoziției de atunci au ieșit în stradă să protesteze împotriva modificărilor grăbite la sistemul electoral proporțional, care a fost înlocuit cu cel mixt.

La alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 a candidat atât pe circumscripția națională, cât și pe Circumscripția uninominală nr. 3 - Edineț, din partea Blocului electoral ACUM, din care fac parte formațiunile politice Partidului Acțiune și Solidaritate și Platforma DA. Ajunge deputat pe listă de partid, pentru că la Edineț a ieșit învingător candidatul democraților.

Mama lui Dinu Plîngău lucrează inspector principal la Inspectoratul Fiscal Edineț. Tatăl acestuia este pensionar, iar în trecut a activat la Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției, actualul Centrul Național Anticorupție.
   Afiliere politică 
   Funcție privată 
   Funcție publică 
   Carieră 
02.2019
Parlament
deputat Platforma DA, Blocul electoral ACUM
09.2017
Platforma DA
președintele Organizației de Tineret
2016
membru
   Venit 
2018
Total: 0,00 MDL
2017
Total: 0,00 MDL
   Investigații 
   Documente 
  back to top  
 Corneliu Furculiță 
 politician  
 Alexandru Slusari 
 politician 
 Constantin Botnari 
 politician 
Copyright © 2019 Rise Moldova
Comunitate de jurnaliști, programatori și activiști.
   Conexiuni 
Asociația pentru Dezvoltarea Democrației DECID
co-fondator, membru
Organizația de Tineret, Platforma DA
președinte