ENG
|
|
ROM
Profile updated: 01.07.20
 Evgheni Șevciuk 
 politician 
Cetățenie: Federația Rusă
A fost președinte al nerecunoscutei Republici Moldovenești Nistrene (numită generic Transnistria). Cu mult înainte de asta, a deținut funcția de director al companiei Sheriff, după care de trei ori a fost ales deputat în Sovietului Suprem - legislativul regiunii.

În 2006, devine primul președinte al Partidului „Обновление” din Transnistria, formațiune pe care o părăsește patru ani mai târziu. Decizia a survenit la sugestia finanțatorului partidului, dar și a conducerii formațiunii, care i-a cerut să se retragă, după cum a motivat însuși Evgheni Șevciuk.

În 2011 este ales președinte al Transnistriei, mandat pe parcursul căruia s-a aflat în conflict cu holdingul „Sheriff”, încercând să-i limiteze influența economică și politică în regiune. Spre exemplu, în 2016, Șevciuk a expediat Sovietului Suprem un proiect de lege care prevedea ca „Sheriff” și întreprinderile afiliate să transfere în bugetul de stat 25 la sută din facilitățile „de stat” de care au beneficiat până în anul 2011. Potrivit estimărilor liderului regional, în perioada 1997-2011, holdingul a beneficiat de facilități în valoare de un miliard de dolari.

Sovietul Suprem a aprobat respectivul proiect de lege, dar doar după ce a extins prevederea asupra tuturor întreprinderilor din regiune care au beneficiat de scutiri sau diverse facilități. Ulterior, Șevciuk a refuzat să promulge propriul proiect de lege, argumentându-și decizia inclusiv prin faptul că acesta a suportat modificări cardinale.

La finele lui 2016, Șevciuk încearcă să obțină un nou mandat de președinte al Transnistriei, dar pierde în fața lui Vadim Krasnoselski. După înfrângere, părăsește regiunea și se stabilește cu traiul în Sankt-Petersburg, Federația Rusă, unde, la începutul lui 2018, și-a cumpărat un apartament elitist de 150 metri pătrați. Într-un interviu pentru RISE Moldova Șevciuk a declarat că a achiziționat locuința parțial din banii câștigați din activitatea antreprenorială.

În același an 2018, Curtea Supremă a Transnistriei l-a condamnat pe Șevciuk la 16 ani privațiune de libertate pentru luare de mită și depășirea atribuțiilor de serviciu. În plus, a fost amendat cu 600 milioane de ruble transnistrene (circa 37 de milioane de dolari), i-au fost retrase toate distincțiile și a fost privat de dreptul de a ocupa funcții „de stat” pentru o perioadă de cinci ani.
   Afiliere politică 
   Funcție privată 
   Funcție publică 
   Carieră 
2011
Președinția Transnistriei
2016
președinte
2000
Sovietul Suprem al Transnistriei
2011
deputat
1998
2000
vice-director
2006
2010
vice-director
   Investigații 
  back to top  
 Pavel Filip 
 politician 
 Vlad Batrîncea 
 politician 
 Vladimir Andronachi  
 politician 
Copyright © 2019 Rise Moldova
Comunitate de jurnaliști, programatori și activiști.