După obținerea unei licențe în drept la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, Daniel-Marius Staicu și-a dedicat peste 20 de ani muncii în instituțiile de stat din România în domeniul investigării fraudelor economice.
Începe ca ofițer specialist în Direcția Generală de Poliție a Municipiului București - Poliția Sectorului 3, avansând în următorii ani ca șef al Serviciului Investigarea Fraudelor.
În octombrie 2017, Staicu este înaintat ca reprezentant al Ministerului Afacerilor Interne în Plenul Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) alături de alți șase reprezentanți ai Ministerului Finanțelor Publice, Ministerului Justiției, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Băncii Naționale a României, Curții de Conturi și Autorității de Supraveghere Financiară.
ONPCSB este una dintre instituțiile cheie din România special concepută pentru investigațiile financiare, combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. Oficiul analizează rapoartele de tranzacții suspecte primite de la bănci și alte instituții financiare. După care, în baza confirmărilor de spălare a banilor, le dă mai departe procurorilor pentru a începe o investigație penală.
Candidatura lui Staicu de membru al Plenului și președinte al Oficiului este promovată la propunerea ministrului de Interne Carmen Dan, apropiată de șeful PSD de la acea vreme, Liviu Dragnea. În aceeași lună, Staicu este numit de Guvern președintele Oficiului.
În ianuarie 2018, acesta emite un ordin prin care sunt abrogate Regulamentul privind organizarea și desfășurarea ședințelor Plenului și Metodologia de analiză și prelucrare a informațiilor, fapt care i-a indignat pe ceilalți membri ai Plenului. Aceștia din urmă au făcut o sesizare către prim-ministrul în exercițiu din acea perioadă.
Prin ordinul emis, Staicu îi excludea pe ceilalți șase membri din procedura de avizare a documentelor Oficiului, el rămânând singura persoană ce mai putea să decidă dacă se sesizează Parchetul sau alte instituții ale statului român despre tranzacțiile de spălare de bani care ajung la Oficiu.
În urma unor verificări efectuate de Corpul de Control al Premierului, decizia de desființare a Plenului Oficiului a fost considerată ilegală, iar nota de informare a fost transmisă organelor de urmărire penală, fără să fie publicată însă.
Nici un dosar pe numele lui Staicu nu a mai ajuns să fie trimis în judecată.
Deși președintele Oficiului este numit de regulă pe o perioadă de patru ani, Staicu și-a încheiat activitatea după trei, revenind în funcția de ofițer specialist principal la Direcția Generală Anticorupție MAI. Asta fiind ultima funcție pe care o deține în România.
În noiembrie 2021 se mută la Chișinău. Staicu este numit în funcția de director în cadrul Direcția conformitate Victoriabank - grupul financiar deținut de Banca Transilvania, de unde obține un venit de peste 700 de mii de lei, potrivit declarației sale de avere și interese personale.
La 11 noiembrie 2022, obține cetățenia Republicii Moldova printr-un decret semnat de președinta Maia Sandu. Câteva săptămâni mai târziu, Staicu este numit în funcția de director al Serviciului prevenirea și combaterea spălării banilor din cadrul Centrului Național Anticorupție pentru un termen de cinci ani.
Afiliere politică
Funcție privată
Funcție publică
Carieră
12.2022
Centrul Național Anticorupție
director al Serviciului prevenirea și combaterea spălării banilor
07.2020
Ministerul Afacerilor Interne
10.2021
ofițer specialist principal - Direcția Generală Anticorupție
10.2017
Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor - U.I.F. România
09.2020
președinte - secretar de stat
03.2013
Inspectoratul General al Poliției Române
10.2017
ofițer specialist principal - Direcția de Investigare a Criminalității Economice
12.2011
Inspectoratul de Poliție al Județului Ilfov
03.2013
șef Birou Investigarea Fraudelor - Serviciul de Investigare a Criminalității Economice
03.2011
Direcția Generală de Poliție a Municipiului București
11.2011
ofițer specialist principal - Biroul de Combatere a Spălării Banilor
10.2007
Direcția Generală de Poliție a Municipiului București - Poliția Sectorului 3
03.2011
șef Serviciu Investigarea Fraudelor
12.2005
Inspectoratul General al Poliției Române
09.2007
ofițer specialist principal - Direcția de Investigare a Fraudelor
09.2000
Direcția Generală de Poliție a Municipiului București
12.2005
ofițer specialist principal - Serviciul de Investigare a Fraudelor
07.1998
Direcția Generală de Poliție a Municipiului București - Poliția Sectorului 3
08.2000
ofițer specialist
11.2021
Victoriabank - Grupul Financiar Banca Transilvania