Este cofondator al Sheriff SRL, firmă din Tiraspol care a devenit o companie-pilon în imperiul de afaceri denumit convențional holdingul Sheriff - un grup de companii active pe mai toate segmentele economiei locale (de la comerțul cu produse alimentare, automobile, carburanți, medicamente, producerea și exportul alcoolului la servicii hoteliere, telefonie fixă și mobilă, internet, bănci și asigurări, sport și presă) și care achită zeci de milioane de dolari anual la bugetul nerecunoscutei Republici Moldovenești Nistrene, numită generic Transnistria.
Pe lângă dezvoltarea imperiului Sheriff pe teritoriul din stânga Nistrului, Victor Gușan a mai fondat companii și pe malul drept, dar și în Ucraina, în țări membre ale Uniunii Europene, precum și în jurisdicții off-shore. Pentru asta, Gușan și-a folosit actele de identitate eliberate de trei țări – Republica Moldova, Ucraina și Federația Rusă.
Încă la începutul anului 2000, Victor Gușan și Ilya Kazmaly, partenerul său de afaceri în cadrul Sheriff, ambii în calitate de cetățeni ai Republicii Moldova, au fondat la Chișinău compania Iunitel-Grup SRL, cu activități declarate în domeniul telecomunicațiilor. Patru ani mai târziu, locul lui Kazmaly a fost ocupat de Ivan Ghecev.
Tot în 2004, Gușan și noul său partener, Ghecev, au mai fondat pe malul drept al Nistrului compania Business Market SRL. În anul 2008, toate activele firmei au fost trecute în proprietatea Chanderia Investments LTD, un off-shore cipriot. Chanderia este compania-fiică a Fuscello LTD, tot un off-shore din Cipru, controlat de Gușan și Kazmaly din fotoliile de de directori. În anul 2012, profitul oficial anual al Business Market, în urma importului de țigări, a depășit suma de 480 de milioane de lei (circa 40 de milioane de dolari). Ulterior, compania și-a schimbat proprietarii, printre noii asociați regăsindu-se Alexandr Bilinkis, coproprietar al întreprinderii Molpdresa (unul dintre cele mai dezvoltate lanțuri de chioșcuri de presă din Chișinău), și Mihail Aizin, coproprietar al lanțului de supermarketuri Fidesco.
În 2004, Gușan, iarăși împreună cu partenerul său de afaceri, Ilya Kazmaly, „au ajuns” până în Insulele Virgine Britanice unde, în calitate de cetățeni ai Federației Ruse, au devenit co-asociați sau manageri în șase companii off-shore: Vanora Financial LTD, Mentor Financial LTD, Civilpark LTD, Minos Marketing LTD, Palac Trading LTD și Morganton Investments LTD. Potrivit documentelor obținute de RISE Moldova, două dintre aceste companii - Minos Marketing și Morganton Investments - au desfășurat, în 2015-2016, zeci de tranzacții financiare cu companii din Țările Baltice, Marea Britanie și Cipru. În schimbul unor mărfuri și servicii, prin conturile lor au fost transferate peste 200 de milioane de dolari. Operațiunile erau efectuate prin Agroprombank din Tiraspol, bancă parte a holdingului Sheriff.
Potrivit datelor din Registrul persoanelor juridice din Ucraina, la începutul anului 2016, Gușan figura drept unul dintre proprietarii și beneficiarii reali ai operatorului ucrainean de telefonie mobilă Intertelecom, iar la începutul lunii martie 2020, în calitate de beneficiari reali figurau partenerul său de afaceri Ilya Kazmaly, precum și Daria Kazmaly și un oarecare Victor Ukraineți. În 2016, pe fundalul războiului cu separatiștii pro-ruși din estul țării, Intertelecom a devenit obiectul unei investigații desfășurate de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU). Compania era suspectată de faptul că ar fi oferit serviciilor secrete ruse posibilitatea de a intercepta majoritatea abonaților de telefonie mobilă din Ucraina.