ENG
|
|
ROM
Profile updated: 06.11.23
 Vladimir Russu 
 businessman 
Data nașterii: 24.12.1970
Cetățenie: Republica Moldova
Este președinte Accent Group - un conglomerat de companii cu activități în domenii precum construcții, produse electronice, IT și software sau consultanță.

A fost co-proprietar al „Casei Albe” din Chișinău, o vilă somptuoasă de peste 2.000 de metri pătrați, amplasată într-un cartier rezidențial din regiunea Telecentru, pe care a cedat-o în martie 2017. Cumpărătorul a fost Investar Investments LTD, un off-shore cipriot reprezentat prin procură de Iurii Luncaşu, om de afaceri din anturajul oligarhului Vladimir Plahotniuc. Pe 17 august 2019, Luncașu s-a sinucis cu un pistol, conform versiunii principale înaintată de oamenii legii. Înainte să-și pună capăt zilelor, acesta i-a cerut șoferului personal să noteze mesajul: „Căsuță albă am cumpărat-o în 2017, am fost investitor.”

Vânzarea „Casei Albe” a fost precedată de o altă tranzacție, înregistrată în februarie 2017, prin care Russu și mama sa, Nina Ladîghina, au preluat prin intermediul Continental Business Invest SRL clădirea Centrului de Modă din Chișinău și fostul sediu al Companiei de Asigurări ASITO de pe str. G. Bănulescu-Bodoni 57/1. Ambele proprietăți au fost deținute inițial de ASITO, companie pe care controversatul bancher Veaceslav Platon a preluat-o de la Plahotniuc, conform unei plângeri penale depuse la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism din România. Conform datelor Biroului Național de Statistică, în 2017 Continental Business Invest a raportat un profit net de 6,6 milioane de lei, iar în 2018 - de 4,7 milioane de lei.

În 2012, Russu s-a pomenit în centrul unui scandal legat de scuarul din fața centrului de oficii Kentford din Chișinău. Asta după ce ziarul „Timpul” a publicat o anchetă în care a arătat că acesta intenționa să construiască acolo o necropolă. Până în prezent, scuarul a rămas neatins. La fel ca și dreptul lui Russu de arendă a terenului, valabil până în 2060.

Accent Electronic, cea mai vizibilă dintre societățile pe acțiuni parte a Accent Group, a fost vizată în câteva rapoarte de audit ale Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM). În 2001, spre exemplu, CCRM atenționa că firma a livrat Complexului hotelier „Codru” - pe atunci proprietate a statului - lăcăţi electronice la preţ exagerat (400 de dolari bucata - aproape 3 mii de lei, la cursul de atunci), dar și unui sistem de telecomunicaţii, în sumă totală de 48.400 dolari (circa 385 de mii de lei, la cursul de atunci), pe care l-a procurat printr-un şir de intermediari.

În 2010, un audit la Ministerul Afacerilor Interne pentru perioada 2002-2009, dezvăluia că Accent Electronic a furnizat instituției două aparate medicale, în valoare totală de aproape 10 milioane de lei, pe care, oficial, nu le-a importat în țară. Verificările ulterioare au descoperit că, de fapt, Accent Electronic a cumpărat aparatele de la alte două companii din Republica Moldova, care nici ele nu figurau în baza de date a Serviciului Vamal drept importatoare. Mai mult, auditorii au descoperit că cele două firme erau calificate drept firme „fantome” de către Serviciul Fiscal de Stat.

Împreună cu Accent Electronic, Russu a fondat în Bulgaria Pergamon LTD, o companie administrată de Marin Mihov Tenev. Bulgarul Tenev a figurat o perioadă și director la Komaksavia Airport Invest LTD, companie din Cipru care deține 95% din Avia Invest SRL, firmă căreia, în 2013, autoritățile Republicii Moldova i-au dat în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău.

„Intenționam să cumpăr un lot pentru o casă de vacanță pe litoralul din Bulgaria. Un fost coleg meu (bun cunoscător a comunității de evrei) mi-a spus că știe un cetățean bulgar (de origine evreiască) care ne-ar putea ajuta cu înregistrarea unei companii acolo, pentru a simplifica procesul de cumpărare a terenului. Acest cetățean s-a dovedit a fi Tenev”, ne-a explicat Russu cum a ajuns să fondeze compania Pergamon.

„Eu nu-l știam [pe Tenev] și pot spune că nu-l cunosc nici azi. Într-un final, nu am mai cumpărat lotul, iar compania nu a fost folosită de mine niciodată într-un alt scop”, asigură omul de afaceri. Mai mult, el susține că abia la 16 ani de la fondarea firmei, o investigație RISE i-a reamintit că are o companie în Bulgaria.

„În anii ce au urmat, am încercat să luăm legătura cu Tenev întru lichidarea firmei date, dar dânsul ne-a comunicat că nu mai dispune de actele și nici de ștampila companiei. Am încercat să luăm legătura și cu alte persoane care ne-ar putea ajuta să găsim actele, dar eforturile noastre s-au soldat cu eșec”, explică Russu.

Pe lângă holdingul Accent Group, pe care îl coordonează, și Continental Business Invest, Russu figurează fondator la mai multe societăți cu răspundere limitată din Republica Moldova.
   Afiliere politică 
   Funcție privată 
   Funcție publică 
   Carieră 
08.2013
Consulatul Onorific al Republicii Coreea în Moldova
consul onorific
07.1996
Accent Electronic SA
președinte
   Investigații 
   Documente 
  back to top  
 Zinaida Greceanîi 
 politiciană 
 Otilia Drăguțanu 
 femeie de afaceri 
 Ion Ceban 
 politician 
Copyright © 2019 Rise Moldova
Comunitate de jurnaliști, programatori și activiști.
   Conexiuni 
Accent Design SRL
fondator și beneficiar efectiv
Accent Green Development SRL
beneficiar efectiv
Accent IT SRL
fondator și beneficiar efectiv
Accent Online SRL
beneficiar efectiv
Accent-Investment SA
fondator, administrator și beneficiar efectiv
Ambasador Imobil SRL
fondator
Aqua Telecom SA
membru al consiliului
Continental Business Invest SRL
fondator și beneficiar efectiv
Continental Office Facilities SRL
beneficiar efectiv
Contur Imobil SRL
fondator și beneficiar efectiv
Global Discount Card SRL
fondator și beneficiar efectiv
Granit Imobil SRL
fondator
Medias Health Center SA
administrator
Ruscan Solutions SRL
fondator
SCM Development Mol SRL
fondator și beneficiar efectiv
Software Services SRL
fondator
Zbir SA
membru al consiliului