ENG
|
|
ROM
Profile updated: 28.02.20
 Vladimir Russu 
 businessman 
Data nașterii: 24.12.1970
Cetățenie: Republica Moldova
Este președinte Accent Group - un conglomerat de companii cu activități în domenii precum construcții, produse electronice, IT și software sau consultanță.

A fost co-proprietar al „Casei Albe” din Chișinău, o vilă somptuoasă de peste 2.000 de metri pătrați, amplasată într-un cartier rezidențial din regiunea Telecentru, pe care a cedat-o în martie 2017. Cumpărătorul a fost Investar Investments LTD, un off-shore cipriot reprezentat prin procură de Iurii Luncaşu, om de afaceri din anturajul oligarhului Vladimir Plahotniuc. Pe 17 august 2019, Luncașu s-a sinucis cu un pistol, conform versiunii principale înaintată de oamenii legii. Înainte să-și pună capăt zilelor, acesta i-a cerut șoferului personal să noteze mesajul: „Căsuță albă am cumpărat-o în 2017, am fost investitor.”

Vânzarea „Casei Albe” a fost precedată de o altă tranzacție, înregistrată în februarie 2017, prin care Russu și partenera sa de afaceri, Nina Ladîghina, au preluat prin intermediul Continental Business Invest SRL clădirea Centrului de Modă din Chișinău și fostul sediu al Companiei de Asigurări ASITO de pe str. G. Bănulescu-Bodoni 57/1. Ambele proprietăți au fost deținute inițial de ASITO, companie pe care controversatul bancher Veaceslav Platon a preluat-o de la Plahotniuc, conform unei plângeri penale depuse la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism din România. Conform datelor Biroului Național de Statistică, în 2017 Continental Business Invest a raportat un profit net de 6,6 milioane de lei, iar în 2018 - de 4,7 milioane de lei.

În 2012, Russu s-a pomenit în centrul unui scandal legat de scuarul din fața centrului de oficii Kentford din Chișinău. Asta după ce ziarul „Timpul” a publicat o anchetă în care a arătat că acesta intenționa să construiască acolo o necropolă. Până în prezent, scuarul a rămas neatins. La fel ca și dreptul lui Russu de arendă a terenului, valabil până în 2060.

Accent Electronic, cea mai vizibilă dintre societățile pe acțiuni parte a Accent Group, a avut, în perioada 2015-2018, un profit mediu anual de circa 45 de milioane de lei, conform datelor Biroului Național de Statistică. Anterior, compania a fost vizată în câteva rapoarte de audit ale Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM). În 2001, spre exemplu, CCRM atenționa că firma a livrat Complexului hotelier „Codru” - pe atunci proprietate a statului -, lăcăţi electronice la preţ exagerat (400 de dolari bucata - aproape 3 mii de lei, la cursul de atunci), dar și unui sistem de telecomunicaţii, în sumă totală de 48.400 dolari (circa 385 de mii de lei, la cursul de atunci), pe care l-a procurat printr-un şir de intermediari.

În 2010, un audit la Ministerul Afacerilor Interne pentru perioada 2002-2009, dezvăluia că Accent Electronic a furnizat instituției două aparate medicale, în valoare totală de aproape 10 milioane de lei, pe care, oficial, nu le-a importat în țară. Verificările ulterioare au descoperit că, de fapt, Accent Electronic a cumpărat aparatele de la alte două companii din Republica Moldova, care nici ele nu figurau în baza de date a Serviciului Vamal drept importatoare. Mai mult, auditorii au descoperit că cele două firme erau calificate drept firme „fantome” de către Serviciul Fiscal de Stat.

Împreună cu Accent Electronic, Russu a fondat în Bulgaria Pergamon LTD, o companie administrată de Marin Mihov Tenev. Bulgarul Tenev a figurat o perioadă și director la Komaksavia Airport Invest LTD, companie din Cipru care deține 95% din Avia Invest SRL, firmă căreia autoritățile Republicii Moldova i-au dat în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău.

Pe lângă holdingul Accent Group, pe care îl coordonează, și Continental Business Invest, Russu mai este fondator la opt societăți cu răspundere limitată din Republica Moldova.
   Afiliere politică 
   Funcție privată 
   Funcție publică 
   Carieră 
08.2013
Consulatul Onorific al Republicii Coreea în Moldova
consul onorific
07.1996
Accent Electronic SA
președinte
   Investigații 
   Documente 
  back to top  
 Corneliu Furculiță 
 politician  
 Monica Babuc 
 politiciană 
 Alla Dolință 
 politiciană 
Copyright © 2019 Rise Moldova
Comunitate de jurnaliști, programatori și activiști.
   Conexiuni 
Accent Consulting
partea a Accent Group
Accent Design SRL
asociat 90%
Accent Electronic SA
partea a Accent Group
Accent Group
președinte
Accent IT SRL
asociat 50%
Accent Tehno SRL
partea a Accent Group
Accent-Investment SA
partea a Accent Group
Ambasador Imobil SRL
asociat 100%
Aqua Telecom SA
partea a Accent Group
Continental Business Invest SRL
asociat 61,63%
Contur Imobil SRL
asociat 50%
Global Discount Card SRL
asociat 49%
Granit Imobil SRL
asociat 100%
Medias Health Center SA
partea a Accent Group
Reprolux SA
partea a Accent Group
Ruscan Solutions SRL
asociat 65%
Software Services SRL
asociat 100%
Zbir SA
administrator