ENG
|
|
ROM
Profile updated: 30.03.2020
 Vadim Krasnoselski 
 politician 
Data nașterii: 14.04.1970
Locul nașterii: regiunea Chita, Federația Rusă
Cetățenie: Ucraina, Federația Rusă
În decembrie 2016, Vadim Krasnoselski devine președintele nerecunoscutei Republici Moldovenești Nistrene, numită generic Transnistria. Înainte de asta, a fost speakerul Sovietului Suprem - legislativul regiunii.

Are două studii de licență, după ce, în anul 1993, a absolvit Școala militară superioară de comandă a trupelor de rachete din Harkov, Ucraina, iar în 2000 – Facultatea de Drept a Universității de Stat din Transnistria „T. Șevcenko”.

O bună parte din carieră și-a petrecut-o în cadrul ministerului de interne din regiune, structură pe care a și condus-o în perioada 2007- 2012. Anterior a ocupat diverse funcții, inclusiv cea de șef al Direcției afaceri interne a orașului Bender.

Din 2012 până în noiembrie 2015 a fost consilierul președintelui Consiliului de Directori al firmei Interdnestrcom (IDC) – unicul operator de telefonie mobilă din regiune, parte a grupului de companii „Sheriff”.

În 2016, la alegerile prezidențiale din regiune, Krasnoselski s-a remarcat prin bannere cu sigla partidului de guvernământ din Federația Rusă, „Edinaia Rossia” („Rusia Unită”). Pe unul dintre bannere era plasată imaginea interpretului rus Iosif Kobzon, îndemnând electoratul să-și dea votul pentru Krasnoselski. Solicitat de jurnaliști, Kobzon a declarat că nu-l cunoaște pe Krasnoselski, exprimându-și indignarea pentru faptul că imaginea sa a fost utilizată în cadrul campaniei electorale din stânga Nistrului.

În perioada 2007-2014, actualul lider transnistrean Vadim Krasnoselski s-a aflat în căutare naţională şi interstatală, fiind urmărit penal de către autoritățile constituționale de pe malul drept al Nistrului pentru faptul că, „atribuindu-şi ilegal aşa-numita funcţie de ministru al afacerilor interne al autoproclamatei rmn, la 3 iunie 2007, a organizat împiedicarea exercitării libere a dreptului electoral al cetăţenilor Republicii Moldova din satul Corjova, raionul Dubăsari”. Însă acest fapt nu l-a împiedicat pe Krasnoselski să traverseze cu regularitate segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene și să plece peste hotare, arată o anchetă RISE din 2019.
   Afiliere politică 
   Funcție privată 
   Funcție publică 
   Carieră 
12.2016
Președinția Transnistriei
președinte
12.2015
Sovietul Suprem al Transnistriei
12.2016
președinte
2007
Ministerul Afacerilor Interne al Transnistriei
2012
ministru
1993
Ministerul Afacerilor Interne al Transnistriei
2012
diverse funcții
2012
Interdnestrcom-Transnistria
2015
consilier al președintelui Consiliului de administrație
   Investigații 
  back to top  
 Ion Ceban 
 politician 
 Vladimir Andronachi  
 politician 
 Monica Babuc 
 politiciană 
Copyright © 2019 Rise Moldova
Comunitate de jurnaliști, programatori și activiști.
   Conexiuni 
Interdnestrcom-Transnistria
ex-consilier al președintelui Consiliului de administrație