ENG
|
ROM
Profile updated: 30.10.2020
 Aliona Șteflea 
 femeie de afaceri 
Data nașterii: 19.07.1984
Locul nașterii: satul Baimaclia, raionul Cantemir
Cetățenie: Republica Moldova
Numele Alionei Șteflea a apărut pentru prima dată în spațiul public în 2013, cand s-a căsătorit cu șeful Serviciului Vamal din acea perioadă, Tudor Balițchi. Ulterior, numele ei a apărut și în raporul Kroll 2, ea fiind listată printre beneficiarii „Furtului miliardului” - schemă prin care, în perioada 2012-2014, din Banca de Economii, Banca Socială și Unibank au fost scoși în off-shore 13,7 miliarde de lei.

Înainte de a intra în atenția opiniei publice, Aliona Șteflea a administrat Vedova Grup SRL, o firmă cu capital străin afiliată lui Ilan Șor și care, în 2010, a cumpărat de la sindicate hotelul „Turist” din Chișinău, iar ulterior a fost lichidată.

Șteflea, care în 2013 urma să devină Balițchi, a intrat în „grupul Șor” din sistemul bancar în august 2012. Atunci, în calitate de reprezentantă a companiei britanice Reynosa Management LTD - fondată în ianuarie același an, a cumpărat 4,95% din acțiunile Unibank. Potrivit procurorilor, alături de alte 20 de persoane, printre care Marina Tauber, Petru Lucinschi și Reghina Apostolova, Șteflea a devenit acționară prin procură și a făcut parte din Consiliul de administrație al băncii, luând decizii care urmau să ducă la falimentarea instituției financiare.

A mai activat în calitate de economistă la Aerofood SRL, firmă care gestionează mai multe localuri amplasate în incinta Aeroportului Internațional Chișinău și care a aparținut, până în 2017, deputatului din fracțiunea Partidului ȘOR, Vadim Fotescu.

În noiembrie 2019, când deja purta numele de familie Balițchi, ea a fost inclusă în lista bănuiților din dosarul „Furtului miliardului”, iar pe proprietățile acesteia a fost aplicată măsura specială de sechestru. Două luni mai târziu, sechestrul a fost scos, iar Aliona Balițchi a fost înlăturată din dosar.
   Documente 
  back to top  
 Vladimir Plahotniuc 
 politician 
 Ion Ceban 
 politician 
 Corneliu Furculiță 
 politician  
Copyright © 2019 Rise Moldova
Comunitate de jurnaliști, programatori și activiști.
   Conexiuni 
Tudor Balițchi (11.2013  )
soț
Reynosa Management LTD (2012  2014)
reprezentantă legală în R. Moldova
UNIBANK SA (08.2012  2015)
acționară prin procură
Aerofood SRL
economistă
Vedova-Grup SRL
fostă administratoare