Locul nașterii: orașul Tiraspol, municipiul Tiraspol
Cetățenie: Republica Moldova
Din 2000 și până în 2009, când a fost numit șef la Vamă, Tudor Balițchi a ocupat funcția de preşedinte al Consiliului de Observatori și de șef al Direcţiei Administrative şi Economico-Financiare la IPTEH SA, fostă companie de stat care deține o clădire de oficii din centrul Chișinăului. În 1999, IPTEH fusese privatizată și ulterior era deținută majoritar de Kapital Invest Company SA, o firmă înregistrată în Iași, România, care aparținea în proporție de peste 95% lui Vladimir Filat.
În aprilie 2009, Balițchi a mai devenit și administrator al Kapital Invest Company, iar câteva zile mai târziu a fost reconfirmat în calitate de membru al Consiliului de Administrare al firmei din Iași.
La alegerile parlamentare din iulie același an, numele lui Balițchi s-a regăsit pe lista Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), formațiune fondată și condusă de Vladimir Filat. Plasat abia pe poziția a 60-a, Balițchi a rămas în afara legislativului, PLDM obținând atunci 18 mandate. Doar că, în decembrie 2009, la câteva luni după ce Filat a ocupat fotoliul de prim-ministru, Tudor Balițchi a fost desemnat șef al Serviciului Vamal. Patru zile mai târziu, Balițchi s-a retras din Consiliul de Administrație al Kapital Invest Company, hotărârea fiind semnată de Nadejda Filat, la acel moment soția lui Vladimir Filat.
La 25 iulie 2012, în ziua în care a împlinit 35 de ani, Balițchi a primit gradul special de general-maior al Serviciului Vamal.
În toamna lui 2013 s-a căsătorit cu Aliona Șteflea, o femeie de afaceri care, în acea perioadă, era acționară prin procură la UNIBANK, una din cele trei bănci implicate în „Furtul miliardului” - schemă prin care, în anii 2012-2014, 13,7 miliarde de lei au fost scoși în off-shore.
După arestarea lui Vladimir Filat și plecarea formațiunii de la guvernare, în ianuarie 2016 Balițchi își dă demisia de la șefia Vamei. O lună mai târziu a fondat agenția de asigurare Modern-Asig.
Firma Modern-Asig are sediul juridic pe str. Tighina 12, adresă la care au fost înregistrate mai multe companii controlate de familia Șor, inclusiv Dufremol și Grand Petrol. De altfel, Ilan Șor a declarat la nunta lui Tudor Balițchi că ei sunt „prieteni” cu soția acestuia.
Alături de Șor, Balițchi a fost și el audiat, în calitate de martor, în dosarul în care Vladimir Filat a fost acuzat, iar, ulterior, condamnat pentru trafic de influență și corupere pasivă.
În ianuarie 2019, Tudor Balițchi și-a înregistrat o nouă firmă - TBT Capital Company, în care deține capitalul majoritar și fotoliul de administrator. Tot în 2019, procurorii Anticorupție au pus sechestru pe bunurile familie Balițchi în dosarul „Furtului miliardului”, dosar în care soția sa, Aliona Șteflea (Balițchi), figura în calitate de bănuită. Două luni mai târziu, sechestrul a fost scos.
În mai 2020, Balițchi a fost reținut de polițiști în stare de ebrietate la volan. Acesta, însă, nu a fost primul său caz de încălcare a regulamentului circulației rutiere. În 2019, fostul șef al Vămii a fost cercetat contravențional și amendat cu 2.500 de lei, după ce a comis un accident și a părăsit locul faptei.
Afiliere politică
Funcție privată
Funcție publică
Carieră
12.2009
Serviciul Vamal
01.2016
director general
07.1999
Agenţia pentru Proprietate Intelectuală
03.2000
jurist, secretar al Comisiei de Apel
04.2009
Kapital Invest Company SA
12.2009
administrator, membru al Consiliului de Administrare