Andrei Spînu și-a început cariera politică în 2009, alături de Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), fiind și președintele organizației de tineret a formațiunii. La alegerile parlamentare anticipate din 2010 chiar a candidat la funcția de deputat, însă poziția 87 în lista de partid l-a lăsat pe dinafara Legislativului.
Ulterior, s-a alăturat echipei Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) în frunte cu Maia Sandu, fiind în lista candidaților Blocului electoral ACUM (format din PAS și Platforma Demnitate și Adevăr) la alegerile parlamentare din februarie 2019.
După ce, în noiembrie 2020, lidera PAS a câștigat alegerile prezidențiale, Andrei Spînu a urmat-o la Președinție, instalându-se în funcția de Secretar General al Aparatului Președintelui Republicii Moldova.
La alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 candidează pe lista PAS și se alege cu fotoliul de deputat. Renunță, însă, la funcție pentru a se instala la conducerea Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.
În 2015-2016, a fost viceministru al Tineretului și Sportului în Guvernul condus de liberal-democratul Valeriu Streleț, iar în 2019, pe vremea Guvernului Sandu, Spînu a ocupat funcția de șef al Cancelariei de Stat.
Este licențiat în Business și Administrarea Afacerilor, titlu obținut la Academia de Studii Economice din Moldova, și, din 2018, își continua studiile de master în Guvernare la Harvard University Extension School din SUA.
Până să se implice serios în politică, s-a dedicat atât sectorului neguvernamental, cât și celui de afaceri. Spînu este unul dintre fondatorii Media Point - un ONG care își propune să promoveze inovația socială prin proiecte digitale, Junior Chamber International (JCI) Moldova - o organizaţie de tineri lideri, antreprenori şi profesionişti, cât și Dreamups Innovation Campus - care are drept scop final dezvoltarea unor comunități unde tinerii antreprenori învață, fac schimb de idei și lansează companii globale.
Potrivit unei anchete RISE Moldova, Andrei Spînu a jonglat ani buni cu mai multe companii, inclusiv din zone offshore. Direct sau indirect, numele lui este legat de jurisdicții precum Cipru, Hong Kong, Delaware și Belize. Mai mult, pe când era viceministru al Tineretului și Sportului, Spînu a fost și în incompatibilitate de funcție. S-a întâmplat la intersecția anilor 2015-2016, când, în paralel, a administrat activitatea unei firme din Hong Kong.
Potrivit declarațiilor de avere pentru anii 2018 și 2019, firma lui din Hong Kong i-a adus venituri de peste 5,8 milioane de lei. Totodată, acesta a mai încasat peste un milion de lei de la o altă companie de-a sa înregistrată în Marea Britanie. În perioada respectivă, Spînu a reușit să-și cumpere în Chișinău o casă de 215 metri pătrați, plătind 393.500 de euro, adică 7.6 milioane de lei.
Afiliere politică
Funcție privată
Funcție publică
Carieră
08.2021
Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale