ENG
|
|
ROM
Profile updated: 29.11.20
 Intertelecom  
Data nașterii: 21.09.1998
Cetățenie: Ucraina
Este unul dintre operatorii de telefonie mobilă din Ucraina, fondat la sfârșitul anilor ‘90 de ucraineanul Vladislav Suhodolski și tandemul din stânga Nistrului - Victor Gușan și Ilya Kazmaly. Potrivit documentelor obținute de RISE Moldova, Gușan și Kazmaly au participat la fondarea Intertelecom în calitate de cetățeni ai Federației Ruse, cu viză de reședință la Tiraspol, capitala nerecunoscutei Republici Moldovenești Nistrene, numită generic Transnistria.

La începutul lui 2016, lista de proprietari ai Intertelecom arăta altfel: 49% din acțiuni erau deținute de compania cipriotă Odinaco LTD (potrivit datelor din Registrul comercial al Ucrainei, beneficiarul final al Intertelecom figura Victor Gușan); iar 35,7% erau înscrise direct pe numele lui Victor Gușan. Restul 15,3% din acțiuni erau împărțite în cote egale de Larisa Gavriliuk din Kiev și Tatiana Krestiankina din regiunea Donețk. Potrivit datelor Ministerului Justiției din Ucraina, la începutul lunii martie 2020, în calitate de beneficiar final al Intertelecom figura deja partenerul său de afaceri în cadrul Sheriff - Ilya Kazmaly, precum și Daria Kazmaly și un oarecare Victor Ukraineți.

În 2000, director al Intertelecom devine Serghei Ganja, cel care, un an mai devreme, preluase șefia Serviciului Republican de Comunicații din Transnistria. Ulterior, acesta va ajunge șef al Interdnestrcom - unicul operator de telefonie fixă și mobilă din Transnistria, dar și providerul principal de internet din regiune.

În 2002, locul lui Ganja la Intertelecom a fost ocupat de Boris Akulov, cunoscut drept unul dintre fondatorii nerecunoscutei Republici Moldovenești Nistrene și fost ministru al Informației și Telecomunicațiilor în stânga Nistrului. Tot el s-a implicat activ în crearea Interdnestrcom, companie care, peste ani, va stabili un parteneriat de roaming cu Intertelecom din Ucraina.

În 2014, la două luni de la anexarea Crimeii de către Federația Rusă, în orașul Simferopol, capitala peninsulei, a fost înregistrată firma Intertelecom, asociat unic figurând Vladislav Cernikevici. Formal, noua companie rusească nu avea nicio tangență cu operatorul ucrainean cu același nume și, cu atât mai mult, cu cel din stânga Nistrului. Doar că, anterior, Cernikevici a deținut funcția de director comercial în cadrul Interdnestrcom.

La doar jumătate de an de la înregistrarea sa, Intertelecom-ul din Crimeea a obținut licență pentru prestarea serviciilor de Internet și telefonie mobilă pe întreg teritoriul peninsulei. La fel ca și Interdnestrcom-ul transnistrean și Intertelecom-ul ucrainean, compania din Crimeea își desfășoară activitatea în baza formatului CDMA.

În 2016, pe fundalul războiului cu separatiștii pro-ruși din estul țării, Intertelecom a devenit obiectul unei investigații desfășurate de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU). Compania era suspectată de faptul că ar fi oferit serviciilor secrete ruse posibilitatea de a intercepta majoritatea abonaților de telefonie mobilă din Ucraina.
   Investigații 
  back to top  
 Serghei Sîrbu 
 politician 
 Otilia Drăguțanu 
 femeie de afaceri 
 Monica Babuc 
 politiciană 
Copyright © 2019 Rise Moldova
Comunitate de jurnaliști, programatori și activiști.
   Conexiuni 
beneficiar final
fost asociat, cofondator
Daria Kazmaly
beneficiar final
Interdnestrcom (Transnistria)
partener de roaming
Larisa Gavriliuk
asociată
Odinaco LTD
asociată
Tatiana Krestiankina
asociată
Victor Ucraineț
asociat