ENG
|
|
ROM
Profile updated: 30.08.22
 Veronica Dragalin 
Cetățenie: Republica Moldova
Înainte de a prelua șefia Procuraturii Anticorupţie, Veronica Dragalin, a activat peste ocean, în cadrul sediului din Los Angeles, California, a Procuraturii Federale a SUA.

În SUA, Dragalin a ajuns încă la vârsta şcolară, împreună cu părinţii. Până a trece oceanul, familia a mai locuit în Italia şi Germania. Mama sa, Elena Dragalin, este fondatoarea organizaţiei Moldova AID, dar şi a organizaţiei Moldovan-American Convention. Tatăl, Vlad Dragalin, este colaborator ştiinţific și vicepreședinte în cadrul Janssen, companie farmaceutică deținută de „Johnson and Johnson”.

În SUA, Veronica Dragalin a urmat liceul. Fiind la liceu, a frecventat un program de vară în drept și criminologie la Universitatea Cambridge. În 2008, și-a luat licența în domeniul științelor (biologie, chimie și biochimie), în cadrul Universității Duke din Carolina de Nord, iar în 2011 și-a susținut teza de doctor în drept în cadrul University of Virginia School of Law.

O perioadă a activat în calitate de avocată și procuroră în SUA, fiind distinsă cu mai multe mențiuni. Astfel, în 2020 a fost recompensată cu Premiul directorului FBI, iar în 2021 a fost nominalizată pentru „Procuror de Prim Rang”, premiu acordat femeilor din forțele federale de justiție.

La 1 august 2022, ea şi-a început activitatea de șefă a Procuraturii Anticorupţie, funcție în care a fost desemnată pentru un termen de 5 ani, în urma unui concurs. În discursul său de prezentare a programului de activitate, Dragalin a menționat că „este foarte important ca presa și întreaga societate să poată să analizeze independent cât mai multe informații și să se convingă că dosarele sunt făcute corect, argumentat, că poziția acuzării este motivată, că nu există nici un fel de discriminare pe criterii politice sau de altă natură”.


   Afiliere politică 
   Funcție privată 
   Funcție publică 
   Carieră 
08.2022
Procuratura Anticorupţie
procuroră-şefă
09.2016
Procuratura California, SUA
2022
procuroră federală
10.2011
Baroul de avocaţi „Jones Day” (California, SUA)
09.2016
avocată
   Venit 
2021
Total: 149.407,00 USD
   Conturi bancare 
 Total: 381.774,00 USD
   Documente 
  back to top  
 Serghei Sîrbu 
 politician 
 Alexandru Slusari 
 politician 
 Zinaida Greceanîi 
 politiciană 
Copyright © 2019 Rise Moldova
Comunitate de jurnaliști, programatori și activiști.