ENG
|
РУС
|
ROM
 Sigmateli Limited 
Data fondării: 09.09.2010
IDNO: HE273315
Țară: Cipru
A fost înregistrată în septembrie 2010. La momentul fondării era deținută de Trade Invest System, un offshore din Belize. În 2011 acționar la Sigmateli devine o companie din Bahamas. Ulterior, beneficiarii reali s-au ascuns în spatele unor firme-paravan și interpuși din Cipru.

În 2018 Sigmateli era deținută oficial de firma cipriotă Axecorp Trading. Potrivit Registrului Companiilor din Cipru, beneficiarul final figura Oxana Childescu, fosta soție a lui Vladimir Plahotniuc. Sigmateli a avut conexiuni cu Plahotniuc încă de la fondare. În 2010-2011 el a împrumutat firmei 20 de milioane de euro, sumă care nu s-a regăsit în declarațiile lui de venit din acea perioadă.

Totodată, Sigmateli este administrată de C.Argyrou & Associates Secretarial, o companie de avocatură cipriotă care gestionează mai multe firme conectate la Plahotniuc. Printre ele, Asirapal Enterprises și Finpar Victoria – actualul și fostul asociat al Finpar Invest, cea mai veche companie a familiei liderului democrat. La ele se mai adaugă Investar Investments, firmă care, în primăvara lui 2017, a preluat o vilă somptuoasă de peste 2.000 de metri pătrați amplasată într-un cartier rezidențial din Chișinău. Atunci compania cipriotă a fost reprezentată prin procură de Iurii Luncașu, un personaj din anturajul oligarhului moldovean.

În iunie 2011 Sigmateli LTD a devenit proprietara unei vile din orașul Sciez, Franța. Din 2008 și până în 2011 casa a figurat direct pe numele lui Vladimir Plahotniuc și al Oxanei Childescu. Tot în Franța Sigmateli este proprietara unei cabane de la poalele masivului Mont Blanc. Când firma a obținut avizul de renovare și extindere a casei montane, cel care a reprezentat-o în fața autorităților locale franceze a fost Andrian Candu.

Firma Sigmateli este în acte și proprietara unei vile din România. Casa se află în Pipera, o zonă rezidențială din nordul Bucureștiului. Înainte ca Vladimir Plahotniuc să se implice direct în politică, vila a fost înscrisă pe numele lui.
   Investigații 
   Documente 
Copyright © 2019 Rise Moldova
Comunitate de jurnaliști, programatori și activiști.
   Conexiuni 
reprezentant prin procură
beneficiar final