Deține studii juridice și cetățenia a trei state: Republica Moldova, Ucraina și Federația Rusă. A deținut funcții în instituțiile statului în intervale scurte de timp: a fost consilier în Consiliul Municipiului Chișinău în perioada 1999-2002 și deputat în Parlament, din partea Alianței “Moldova Noastră”, în perioada 2009-2010. În rest, Veaceslav Platon are imaginea unui om de afaceri și bancher controversat, fiind conectat de-a lungul anilor la mai multe instituții financiare din Republica Moldova. La unele a avut acțiuni, pe altele le-a controlat din umbră.
În 1996, pe când avea doar 23 de ani, Platon a reușit să cumpere la Investprivatbank un pachet de acțiuni pentru care a plătit 800 de mii de lei. În 2009, banca a rămas fără licență și a intrat în proces de lichidare.
În 2011 a cumpărat, prin interpuși, de la intermediarii lui Vladimir Plahotniuc, 30% din acțiunile Băncii de Economii a Moldovei (BEM), una din cele trei bănci implicate în „Furtul miliardului”, acțiuni pe care, ulterior, le-a vândut lui Ilan Șor.
La Moldindconbank Platon a fost șef adjunct al Consiliului de administrație, iar familia sa a deținut circa 4% din acţiuni. Însă, potrivit procurorilor, Platon controla prin intermediari pachetul majoritar. Moldindconbank este instituția prin conturile căreia, între anii 2010-2014, au fost spălate aproximativ 20 de miliarde de dolari provenind din Federația Rusă, operațiune care a devenit ulterior cunoscută sub denumirea de „Laundromatul rusesc”.
În 2011, Platon a ajuns și la Victoriabank, când a cumpărat prin intermediari, de la o firmă conectată la Plahotniuc, 27% din acțiunile băncii. Ulterior, acesta a declarat că a cedat pachetul de acțiuni în 2014, când Banca Națională l-a obligat să-l înstrăineze.
Potrivit oamenilor legii, în perioade scurte dintre anii 2013-2016, Platon a mai controlat din umbră și aproape 40% din acțiunile Moldova-Agroindbank.
La fel, prin interpuși, Platon a mai controlat diverse companii, inclusiv unele cumpărate de la Plahotniuc. Într-un interviu pentru RISE Moldova, acesta a declarat că a cumpărat de la Plahotniuc acțiuni la companiile de asigurări ASITO și Victoria Asigurări, precum și clădirea hotelului Național din Chișinău.
În iulie 2016, Platon a fost reținut la Kiev, Ucraina, la opt ore după ce Procuratura Anticorupție a anunțat că l-a anunțat în căutare internațională, fiind învinuit de implicare în „Furtul miliardului”. Ulterior, a fost extrădat în condiții suspecte la Chișinău și, după un proces cu ușile închise, a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani, într-un dosar privind fraudarea BEM.
Tot atunci s-a dispus încasarea din contul lui Platon, în folosul BEM, a peste 869 de milioane de lei. Astfel, au fost sechestrate, cu scopul de a fi ulterior vândute: 63,89% din acţiunile Moldindconbank, 83,12% din acţiunile ASITO, 87,27% din acţiunile Alliance Insurance Group, 100% din acţiunile companiilor de brokeraj Broking-VM și Asito-Broker, precum și terenuri și clădiri, dar și bani din conturile companiilor deținute fie direct, fie prin interpuși.
Doar că, în decembrie 2019, procurorul general al Ucrainei a cerut omologului său de la Chișinău ca Veaceslav Platon să fie reîntors la Kiev, motivând că, în 2016, acesta a fost extrădat cu încălcarea procedurilor. La o zi distanță, și Procuratura Generală a Federației Ruse a cerut extrădarea lui Platon, pentru a fi cercetat pentru o serie de infracțiuni penale, inclusiv în dosarul „Laundromatul rusesc”. O lună mai târziu, Procuratura Generală a anunțat că a respins solicitările celor două state.
În mai 2020, procurorul general Alexandr Stoianoglo a anunțat că „dosarul în privința cetățeanului Veaceslav Platon a fost falsificat în totalitate” și că acesta „a fost absolut ilegal condamnat și, respectiv, ilegal își ispășește pedeapsa”. La mai puțin de o lună de la declarația lui Stoianoglo, pe 15 iunie 2020, Platon a fost eliberat din arest, iar dosarul său a fost trimis la rejudecare. În paralel, acesta continuă să fie judecat în mai multe dosare.
RISE Moldova a scris că, în perioada 2004-2016, Platon a deținut cel puțin 16 pașapoarte: opt rusești, șase moldovenești, dintre care două diplomatice, și două ucrainene sub numele de Vyacheslav Kobalyev, unul dintre acestea fiind fals.