Este una dintre companiile implicate în schema prin care, în perioada 2010-2014, 22 de miliarde de dolari proveniți din Federația Rusă au fost spălați prin intermediul sistemului judiciar şi cel bancar al Republicii Moldova, operațiune cunoscută ca „Laundromatul rusesc”.
Westburn Enterprises a fost fondată în 2004 și lichidată în 2016. În tot acest timp, ea a avut un singur asociat - Axiano Company Secretaries Limited, o companie britanică-paravan, iar prin conturile ei au trecut milioane de dolari, printre beneficiari ai acestor milioane regăsindu-se și firme afiliate lui Ilan Șor și lui Vladimir Plahotniuc.
La 30 decembrie 2013, Seabon Limited, o altă companie britanică implicată în „Laundromatul rusesc”, și executoarea judecătorească Svetlana Mocan, cercetată ulterior pentru abuz în serviciu, au transferat pe conturile Westburn Enterprises aproape 17 milioane de dolari. În aceeași zi, Westburn a virat peste șase milioane de dolari în conturile Molint Grup SRL, firmă din Republica Moldova fondată în 2005 de Șor. Mai mult, prin conturile Westburn au trecut și banii cu care Plahotniuc a cumpărat o vilă în Elveția, lucru dezvăluit de RISE Moldova în ancheta „Paradisul oligarhului”.
La fel, Westburn, de rând cu alte companii implicate în „Laundromat”, apare și într-un denunț pe care afacersitul Veaceslav Platon l-a depus în 2016 la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism din România. În documentul respectiv, Platon descrie cum a preluat de la Plahotniuc OTIV Prime Financial BV, o companie olandeză care deținea acțiuni la Victoriabank SA, Victoria Asigurări SRL, Alfa-Engineering SRL, Banca de Economii și Asito SA. În rezultat, unul dintre transferuri, de 35 de milioane de dolari, a fost făcut de Westburn, banii ajungând pe un cont temporar deschis la Victoriabank SA. Totodată, Platon ținut să menționeze că „nu am fost şi nu sunt beneficiar în fapt sau în drept al societăţilor nerezidente indicate mai sus, care au asigurat doar transferul sumelor”.
Despre beneficiarul final al Westburn Enterprises, Platon a fost întrebat și în cadrul unor audieri organizate de procuratură în mai 2020. Atunci afaceristul a refuzat să răspundă expres, precizând doar că „persoana care a primit banii este Plahotniuc”. Audierea a avut loc cu puțin timp înainte ca Platon să fie eliberat din închisoare, după ce procuratura a dispus rejudecarea dosarului în care acesta fusese condamnat definitiv la 18 de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani.