Cetățenie: Republica Moldova, România, Federația Rusă
Vladimir Plahotniuc s-a născut în satul Pitușca, raionul Călărași, însă a copilărit în satul Grozești, raionul Nisporeni. Este unul dintre cei mai bogați, influenți și controversați oameni din Republica Moldova. Din 2001 și până în 2011, a fost inițial director comercial, apoi director general și, într-un final, vice-președinte al Petrom Moldova, una dintre cele mai mari companii petroliere de pe piață.
La finele lui 2010 devine prim-vicepreședinte al Parlamentului, funcție inexistentă până atunci, după ce a intrat în legislativ pe listele Partidului Democrat. Renunță la deputăție în 2013, pe fundalul unor acuzații reciproce cu ex-premierul Vlad Filat, condamnat ulterior pentru acte de corupție.
În decembrie 2016 preia conducerea Partidului Democrat din Moldova, iar un an mai târziu formațiunea se mută într-un sediu luxos de peste 7.000 mp, pe care-l închiriează de la o companie cu acționariat ascuns într-un offshore din Belize.
La parlamentarele din februarie 2019 a candidat pe Circumscripția uninominală nr. 17 - Nisporeni, raionul în care a copilărit, unde a câștigat cu un scor covârșitor de peste 70% din voturi.
În iunie 2019, după ce Blocul ACUM și PSRM formează o majoritate parlamentară și investesc Guvernul Sandu, democrații sunt nevoiți să cedeze puterea, iar Plahotniuc pleacă subit din țară. Câteva zile mai târziu, acesta a anunțat pe pagina sa de Facebook că își depune “mandatul de președinte al partidului și […] am decis să nu mai candidez […] pentru vreo funcție în partid.” Iar la sfârșitul lunii iulie anunță că își depune și mandatul de deputat, "în condițiile preluării totale în captivitate a Republicii Moldova de către Federația Rusă".
La 22 februarie 2019, cu două zile înainte de ziua scrutinul parlamentar, Ministerul de Interne al Federației Ruse a emis un comunicat de presă în care a anunțat că, în cadrul unei anchetei preliminare, a stabilit că Vladimir Plahotniuc și Veaceslav Platon sunt organizatorii unei grupări criminale internaționale care, în perioada 2013-2014, a efectuat tranzacții valutare ilegale la scară largă și, în rezultat, “peste 37 de miliarde de ruble au fost scoase din Federația Rusă.”
La 26 iunie 2019, același Minister rus de Interne a anunțat că Plahotniuc și “persoana sa de încredere” - luptătorul Constantin Țuțu, au fost acuzați, în absență, de contrabandă cu droguri pe o rută care leagă Africa de Nord de Federeația Rusă și controlată de narco-traficantul moldovean “Borman”, despre care RISE a scris în repetate rânduri.
Plahotniuc a calificat aceste acuzații drept “fantezii și încercări de a implica numele meu în niște dosare care nu au absolut nici o legătură cu mine” și că acestea “fie apăreau când erau alegeri, fie atunci când Republica Moldova, sub guvernarea Partidului Democrat, lua anumite decizii care nu erau pe placul Moscovei.”
Finpar Invest SRL, cea mai veche companie a familiei Plahotniuc, a figurat sau încă mai figurează proprietară la numeroase proprietăți în valoare de zeci de milioane de euro, unele dintre care au fost privatizate pe bani mărunți pe timpul guvernării comuniste. După plecarea lui Plahotniuc din țară, în iunie 2019, Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale a aplicat sechestru pe mai multe proprietăți înregistrate pe Finpar, în cadrul unui dosar pornit pentru spălare de bani.
În perioada în care s-a implicat direct în politica mare, Plahotniuc și-a ascuns mai multe proprietăți de peste hotare în spatele unor firme paravan și persoane interpuse. RISE Moldova a identificat patru dintre ele, cu o valoare totală de peste 30 de milioane de euro: una e în România, una în Elveția și două în Franța.
Afiliere politică
Funcție privată
Funcție publică
Carieră
03.2019
Parlament
07.2019
deputat
12.2014
Parlament
07.2015
deputat
12.2010
Parlament
02.2013
prim-vicepreşedinte
05.2006
Victoriabank
01.2011
preşedinte al Consiliului de administrare
04.2001
Petrom Moldova
01.2011
director comercial; director general; vice-preşedinte