Absolvent al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, România, Facultatea de ştiinţe economice, specializarea Bănci şi bursa de valori, Dorin Drăguţanu şi-a început activitatea profesională în anul 1996, la o bancă comercială din Republica Moldova, unde timp de doi ani s-a ocupat de operaţiuni valutare.
În 1998 a fost angajat la PricewaterhouseCoopers Moldova (PwC Moldova), în funcţia de asistent de audit. Pe parcursul anilor 2003-2005, a deţinut şi funcţia de Manager de ţară în compania PwC Moldova. În aceeaşi perioadă la PwC Moldova era angajat şi Andrian Candu, fostul preşedinte al Parlamentului.
În septembrie 2005, Drăguţanu a fost transferat la PricewaterhouseCoopers Serbia, unde, în anul 2008, a fost promovat în funcţia de director în sectorul serviciilor financiare, Departamentul de audit, fiind şi coordonator al activităţilor de audit financiar în sectorul financiar-bancar în Europa Centrală și de Est.
Pe 6 noiembrie 2009, la propunerea preşedintelui Parlamentului de atunci, Mihai Ghimpu, Drăguţanu a fost numit preşedinte (guvernator) al Băncii Naţionale a Moldovei, funcţie pe care o va exercita până în aprilie 2016. În perioada respectivă, sistemul bancar a fost marcat de numeroase atacuri de tip raider la bănci şi alte instituţii financiare, de „Spălătoria Rusească” - când, prin intermediul unei bănci, au fost spălate circa 20 miliarde de dolari din Federația Rusă, dar şi de frauda bancară în urma căreia trei bănci (Banca de Economii, Unibank şi Banca Socială) au fost devalizate de circa un miliard de dolari şi acum sunt în procedură de lichidare.
Și-a anunțat demisia pe 21 septembrie 2015, din cauza „atacurilor” la care el și instituția pe care o reprezintă au fost supuse din partea unor politicieni, inclusiv a premierului de atunci, Valeriu Streleț, despre care Drăguţanu afirma că nu-și dorea prelungirea investigației realizate de compania Kroll în ceea ce privește furtul de la Banca de Economii, instituție la care statul deținuse un pachet de acțiuni important. Însă deputații au refuzat să-i accepte demisia, așa că Drăguţanu a exercitat funcţia până în aprilie 2016 .
După demisie va fonda o companie de consultanţă şi audit, obţinând contracte de audit la companii precum Moldovatransgaz sau Asito.
Din decembrie 2019, Dorin Drăguţanu are statut de bănuit în dosarul principal privind „Furtul miliardului”, pentru infracțiuni de spălare de bani în proporţii deosebit de mari de un grup criminal organizat sau de o organizaţie criminală, iar pe averea şi activele sale a fost pus sechestru.
Potrivit anchetei, prejudiciul pe care Drăguţanu şi un grup de bancheri l-ar fi adus statului Republica Moldova a fost estimat la peste 2 miliarde de lei.
Într-un final, pe 6 martie 2020, la o zi după ce Procuratura Anticorupție a desfășurat acțiuni de urmărire penală la sediul BNM și a reținut mai multe persoane, Dorin Drăguțanu a fost plasat în arest preventiv pe un termen de 30 de zile. Fostul guvernator BNM a declarat că nu recunoaște învinuirile care i se aduc, pe care le consideră nefondate.