ENG
|
|
ROM
Profile updated: 30.10.2020
 Ronida Invest LLP  
 companie 
Data înregistrării: 06.02.2008
Țara: Marea Britanie, Birmingham
Număr de identificare: OC334585
Este o companie britanică fondată în anul 2008 și care, doi ani mai târziu, a fost implicată în schema prin care, în perioada 2010-2014, 22 de miliarde de dolari proveniți din Federația Rusă au fost spălați prin intermediul sistemului judiciar şi cel bancar al Republicii Moldova, operațiune cunoscută ca „Laundromatul rusesc”.

Mai exact, în iulie 2010, Ronida Invest a încheiat un contract fictiv cu un offshore din Bahamas, Vizalot Limited, prin care ultima urma să-i achite 200 de milioane de dolari. Plata urma să fie făcută în termen de cinci luni de la semnarea contractului, iar în calitate de garanți figurau două companii din Federația Rusă și un cetățean moldovean - inclus în schemă doar ca procesul să poată fi examinat de judecătorii din Republica Moldova, care trebuiau să legalizeze datoria fictivă printr-un act judecătoresc.

Astfel, la 15 februarie 2011, Judecătoria sect. Rîșcani din Chișinău a emis o ordonanță prin care a dispus încasarea datoriei de 200 de milioane de dolari în beneficiul Ronida Invest, reprezentată de un interpus ucrainean. Banii urmau să fie încasați de la off-shore-ul din Bahamas și de la cele două firme rusești garante. În realitate, doar firmele rusești au acoperit datoria uriașă, deoarece miza era de a scoate „bani murdari” de pe teritoriul Federației Rusiei și de a-i răspândi în străinătate, inclusiv în țări din Uniunea Europeană.

Deși sunt mai multe indicii care leagă Ronida Invest de afaceristul Veaceslav Platon, acesta a declarat că nu a fost beneficiarul companiei. Asta chiar dacă, într-un autodenunț pe care l-a depus în 2016 la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism din România, Platon însuși a recunoscut că a folosit compania britanică pentru a procura de la Vladimir Plahotniuc mai multe active, inclusiv și pachetul de 83% din acțiunile Asito SA, deținute oficial de compania Windon & Flanders LTD din Marea Britanie.

Potrivit lui Platon, transferul de proprietate a inclus și o „tranzacție secretă” de cinci milioane de dolari. Bani proveneau de la două firme implicate în „Laundromat” și au fost transferați de Ronida Invest în contul off-shore-ului panamez Kelway Trading SA. Tranzacția a avut loc la 5 decembrie 2011, transferul fiind justificat în fața autorităților bancare cu un contract fictiv de vânzare-cumpărare a unor materialele de construcție.

În 2017, RISE Moldova a mai scris că Ronida Invest a primit peste o sută de mii de dolari de la Westburn Enterprises LTD, o altă firmă implicată în „Laundromat”, sumă de bani care, într-un final, a mers la chiria unui apartament de lux din centrul Londrei în care a locuit fiica judecătorului Ion Muruianu. Atunci magistratul ne-a declarat că banii ar fi provenit de la un „acționar al mai multor bănci și om de afaceri înstărit” din Republica Moldova, fără să precizeze cine este acesta.

La 16 iunie 2015, după ce schema „Laundromatului rusesc” a ajuns în vizorul public, Ronida Invest a fost lichidată.
   Reprezentant 
   Sediu 
   Asociat 
   Istoricul companiei 
12.2013
Dmytro Sarnatskyy (Ucraina)
06.2015
partener (50%)
12.2013
Ievgenii Dryga (Ucraina)
06.2015
partener (50%)
02.2008
Advance Developments Limited (Belize)
12.2013
partener (50%)
02.2008
Corporate Solutions Limited (Belize)
12.2013
partener (50%)
02.2008
Birmingham
06.2015
Cornwall Buildings, 45-51 Newhall Street
   Investigații 
   Documente 
  back to top  
 Zinaida Greceanîi 
 politiciană 
 Otilia Drăguțanu 
 femeie de afaceri 
 Chiril Moțpan 
 politician 
Copyright © 2019 Rise Moldova
Comunitate de jurnaliști, programatori și activiști.
   Conexiuni 
fost beneficiar
„Laundromatul rusesc”