ENG
|
|
ROM
Profile updated: 30.10.2020
 Rowallan Overseas SA  
 companie 
Țara: Insulele Virgine Britanice, Road Town
Este o companie înregistrată în Insulele Virgine Britanice - unul dintre cele mai opace paradise fiscale din lume, și despre care procurorii spun că a încasat bani din „miliardul dispărut” - schemă prin care, în perioada 2012-2014, din Banca de Economii, Banca Socială și Unibank au fost scoși în off-shore 13,7 miliarde de lei.

În perioada octombrie 2012-iunie 2015, Rowallan Overseas a fost controlată direct de oligarhul Vladimir Plahotniuc. Mai exact, Plahotniuc avea drept de semnătură, împuternicire pe care, ulterior, a cedat-o unor interpuși din cercul său de influență.

Compania internațională de audit Kroll, care a fost angajată să investigheze „Furtul miliardului”, a scris în unul dintre rapoartele sale că, în perioada în care Rowallan Overseas era controlată de Plahotniuc, în conturile acesteia au ajuns 500 de mii de dolari, bani proveniți din frauda celor trei bănci.

Firma este cercetată și în dosarul „Metalferos” - o întreprindere cu capital de stat lideră pe piața de colectare, prelucrare, comercializare și export a deșeurilor de metale feroase și neferoase. Potrivit procurorilor, întrepinderea a făcut afaceri cu zeci de companii-paravan care, la rândul lor, încheiau contracte fictive cu societăți străine, iar acest lucru a produs Metalferos un prejudiciu de 133 de milioane de lei. O parte din acești bani au ajuns la Rowallan Overseas.

RISE Moldova a dezvăluit, în septembrie 2020, că studiile peste hotare ale fiicei lui Marian Lupu, cel care l-a precedat pe Vladimir Plahotniuc la șefia Partidului Democrat din Moldova, au fost achitate cu bani de pe conturile Rowallan Overseas. Lupu a explicat, ulterior, că, în 2014, el nu deținea un cont pentru transferuri internaționale, așa că a mers cu banii cash la partid și a rugat pe cineva dintre colegi să facă plata. Doar că și studiile a doi dintre copiii fostului deputat democrat Constantin Botnari la fel au fost plătite de Rowallan Overseas.

Mai mult, off-shore-ul din Insulele Virgine Britanice a făcut transferuri și către trei interpreți străini care au concertat la Chișinău, în unul dintre cluburile de noapte ale lui Plahotniuc. Este vorba de Eva Chris Willis și Oyudo Anthony Ikenne.
   Reprezentant 
   Sediu 
   Asociat 
   Istoricul companiei 
2012
Road Town
PO Box 4243
07.2015
Vladimir Marian
09.2015
beneficiar
06.2015
Serghei Nascov
06.2015
beneficiar
10.2012
Vladimir Plahotniuc
06.2015
beneficiar
   Investigații 
   Documente 
  back to top  
 Otilia Drăguțanu 
 femeie de afaceri 
 Vladimir Plahotniuc 
 politician 
 Constantin Botnari 
 politician 
Copyright © 2019 Rise Moldova
Comunitate de jurnaliști, programatori și activiști.
   Conexiuni 
Vladimir Plahotniuc (10.12  06.2015)
beneficiar