ENG
|
|
ROM
Profile updated: 30.10.2020
 Tukumaan LTD  
 companie 
Țara: Insulele Marshall,
Este o firmă înregistrată în paradisul fiscal Insulele Marshall și implicată în „Furtului miliardului” - schemă prin care, în perioada 2012-2014, din Banca de Economii, Banca Socială și Unibank au fost scoși în off-shore 13,7 miliarde de lei. Compania internațională de audit Kroll, care a fost angajată să investigheze „Furtul miliardului”, a scris, în unul dintre rapoartele sale, că Tukumaan a fost activă în perioada noiembrie 2012-octombrie 2014, atunci când prin conturile firmei au trecut circa 93 de milioane de dolari.

În 2019 și procurorii anticorupție au început să vorbească despre ea. Astfel, oamenii legii au stabilit că, în perioada anilor 2013 -2014, Tukumaan a făcut transferuri în valoare de peste 7,2 milioane de dolari către compania Finpar Invest SRL - cea mai veche afacere a familiei lui Vladimir Plahotniuc. Tot de la Tukumaan, în conturile fostei soții a lui Plahotniuc, Oxana Childescu, au ajuns peste 1,5 milioane de euro și peste 1,1 milioane de dolari.

În decembrie 2019, deputatul Chiril Moțpan a făcut public un raport privind investigarea devalizării sistemului bancar din Republica Moldova şi investigarea fraudei bancare, prezentat Parlamentului de către Procuratura Generală. Potrivit documentului, Tukumaan a primit, sub formă de împrumut, echivalentul a circa 7,9 milioane de dolari, bani care ar proveni din „Laundromatul rusesc” - schema prin care, în perioada 2010-2014, 22 de miliarde de dolari proveniți din Federația Rusă au fost spălați prin intermediul sistemului judiciar şi cel bancar al Republicii Moldova.
   Documente 
  back to top  
 Constantin Botnari 
 politician 
 Ion Ceban 
 politician 
 Pavel Filip 
 politician 
Copyright © 2019 Rise Moldova
Comunitate de jurnaliști, programatori și activiști.
   Conexiuni 
i-a transferat 7,2 milioane de dolari
beneficiar
beneficiară