ENG
|
|
ROM
Profile updated: 31.10.2020
 Longford Partners LTD  
 companie 
Țara: Insulele Virgine Britanice, Road Town
Este o firmă din paradisul fiscal Insulele Virgine Britanice implicată în „Furtului miliardului” - schemă prin care, în perioada 2012-2014, din Banca de Economii, Banca Socială și Unibank au fost scoși în off-shore 13,7 miliarde de lei. Compania internațională de audit Kroll, care a fost angajată să investigheze „Furtul miliardului”, a scris, în unul dintre rapoartele sale, că Longford Partners LTD a beneficiat de 24,5 milioane de dolari, bani care ar fi provenit în urma fraudării celor trei bănci moldovenești.

Kroll susține că firma aparține lui Vladimir Plahotniuc, iar anumite plăți de administrare au fost făcute de notarul public Olga Bondarciuc, o apropiată de a lui Plahotniuc și deținătoarea a 4,58% din acțiunile Unibank.

În 2019, într-un raport al Procuraturii Generale prezentat Parlamentului, se menționează că Vladimir Plahotniuc, fiind beneficiar al mai multor firme, printre care și Longford Partners, în perioada 2013-2014 a beneficiat de peste 18 milioane de dolari și 3,5 milioane de euro. Procurorii susțin că banii „provin din surse ilicite obţinute din creditele bancare neperformante acordate” de Banca de Economii, Banca Socială și Unibank unor firme din Republica Moldova.
   Documente 
  back to top  
 Vlad Batrîncea 
 politician 
 Alexandru Slusari 
 politician 
 Chiril Moțpan 
 politician 
Copyright © 2019 Rise Moldova
Comunitate de jurnaliști, programatori și activiști.
   Conexiuni 
beneficiar